Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή προς τους αναγνώστες της Ομπρέλας

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η ΟΜΠΡΕΛΑ με το σημείωμα αυτό αναγκάζεται να θέσει επί τάπητος κάποια ζητήματα που προκύπτουν από καταστάσεις λίγο-πολύ γνωστές. Ξεκινήσαμε την περιπλάνησή μας στα τέλη του 1981, επειδή αισθανθήκαμε απολύτως αναγκαία την παρέμβασή μας στο χώρο, με κύριο στόχο να προβάλουμε και ν’ αξιοποιήσουμε – στα πλαίσια της ποιότητας – νέα ρεύματα, ιδέες και πρόσωπα και ν’ αντισταθούμε. Κόντρα στις μπόρες και το λιοπύρι, στους άγρια επελαύνοντες καιρούς, ακούστηκαν φωνές καθαρές, αξιοπρόσεκτες, γεμάτες φρεσκάδα και δύναμη, ασυμβίβαστες, με βιώματα πόνου, κουβαλώντας τα γνωρίσματα της δημιουργίας. Και πορευτήκαμε στα πλαίσια της εντιμότητας κι αξιοπρέπειας, χωρίς να προδώσουμε ιδανικά κι αισθητικές αξιώσεων με σεβασμό στις επιλογές των απαιτητικών υποστηριχτών του αγώνα μας. Κερδίζοντας νέους φίλους αλλά και χάνοντας άλλους λόγω των αντικειμενικών και αρκετά αυστηρών επιλογών μας. Αυτού που αγαπήσατε και κρατάτε στα χέρια σας, το οποίο χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε.

Όλα τούτα τα χρόνια, το περιεχόμενο των σελίδων, υπερτερούσε αισθητά της μορφής, κυρίως στη σελιδοποίηση και την αποτύπωση φωτογραφιών αλλά και γραμμάτων. Αποκορύφωμα το προηγούμενο τεύχος. Αντί να βελτιωθεί η εμφάνιση, είχαμε επιδείνωση της εικόνας, με πολλές εις βάρος μας συνέπειες, μεταξύ των οποίων η δοκιμασία των αντοχών του εκδότη, η καθυστέρηση κυκλοφορίας, επιπλέον δαπάνες, κ.ά. Πέσαμε θύματα από καλοπιστία ασυνείδητων «αλεξιπτωτιστών» που δυστυχώς λυμαίνονται τις γραφικές τέχνες, στην προσπάθειά μας ν’ αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Φίλοι μας, επειδή η σοβαρή βελτίωση της ΟΜΠΡΕΛΑΣ ανεβάζει τις δαπάνες στα ύψη, ανατιμάμε στις 2.000 δρχ. το τεύχος και την ετήσια συνδρομή στις 5.000 δρχ. Δηλ. δύο πακέτα τσιγάρα μείον για εσάς.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΟΓΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ (εδώ και δύο χρόνια υπεύθυνη του περιοδικού ΟΜΠΡΕΛΑ), ομόφωνα με τον ιδρυτή της, καθώς διασφαλίζει και το καταστατικό, δεν επιτρέπουν – και ορθώς – τη συσσώρευση κεφαλαίων προς εκμετάλλευση. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας παρέχει έτσι τη δυνατότητα στήριξης της αναβάθμισης με εισφορά μέλους (ανάλογα με τις δυνάμεις του), ευαισθητοποίηση χορηγών ή άλλους τρόπους, όπως η εξασφάλιση διαφήμισης και συνδρομητών.

Ήδη έχετε ανά χείρας, δείγμα εικόνας με πρόσθετες θυσίες, κυρίως του εκδότη. Ζητάμε λοιπόν την έγκρισή σας, αφού εξ άλλου από το 1995 (καλοκαίρι) διατηρούμε την ίδια τιμή, παρά το μπαράζ της αύξησης του κόστους παραγωγής και της ζωής φυσικά… Εμπιστευθείτε μας.

Με χαιρετισμούς ανιδιοτέλειας και καθαρότητας προθέσεων,

Ο.Μ.Π.Ρ.Ε.Λ.Α.

(δημοσιεύθηκε στο τεύχος 43)

Δεν υπάρχουν σχόλια: