Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για το περιοδικό

Το περιοδικό Ομπρέλα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 1981, ως διμηνιαίο περιοδικό. Μέχρι το Δεκέμβριο του 1988 είχαν εκδοθεί 40 τεύχη. Από τον Απρίλιο του 1989, η αρίθμηση άρχισε ξανά από τον αριθμό 1 και κυκλοφόρησαν άλλα 90 τεύχη από τότε μέχρι σήμερα. Από το Δεκέμβριο του 1995 το περιοδικό έγινε τριμηνιαίο. Η έκτασή του τα τελευταία αρκετά χρόνια είναι σταθερά 96 σελίδες με έγχρωμο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο εσωτερικό.

Η θεματολογία του ήταν πάντα ποικίλλη, εστιαζόταν όμως κυρίως στη νεοελληνική λογοτεχνία, ενώ φιλοξενούσε σχεδόν σε κάθε τεύχος έργα νέων δημιουργών. Έτσι, το περιεχόμενό του παρέμενε πάντοτε ενδιαφέρον, με κάθε τεύχος να διατηρεί τη δική του ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Πολλά γνωστά και καθιερωμένα ονόματα έχουν εμφανιστεί στις σελίδες του περιοδικού μέσα στα χρόνια, αφθονούσαν όμως πάντα και οι νεότεροι συνεργάτες. Ψυχή της Ομπρέλας από την αρχή της κυκλοφορίας της υπήρξε ο Μάκης Αποστολάτος, ο οποίος κατάφερε σε δύσκολους καιρούς να διατηρήσει το περιοδικό ανάμεσα στα καλύτερα του είδους όλα τα χρόνια της κυκλοφορίας του.

Ο Μάκης Αποστολάτος ηττήθηκε στην άνιση μάχη με τον καρκίνο στις 13 Οκτωβρίου 2010, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το μέλλον της Ομπρέλας να παραμένει άγνωστο. Τεύχη της φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών, στη βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Σπουδαστήριο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), στη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, στη βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, καθώς και στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris Sorbonne - Paris IV).


Σημ.: Τα ιστορικά στοιχεία για το κείμενο αντλήθηκαν από άρθρο του Γιώργου Καραντώνη που είχε δημοσιευθεί στο τεύχος 55 της Ομπρέλας με τίτλο «Μια ολόκληρη εικοσαετία με ορθάνοιχτη Ομπρέλα» και επικαιροποιήθηκαν από τη Χριστίνα Λιναρδάκη. Ο κ. Καραντώνης, ο μόνος που διαθέτει πλήρες αρχείο των τευχών της «Ομπρέλας», είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει όσα τεύχη έλειπαν από το δικό μας αρχείο για σκανάρισμα (μάλιστα, στο εξώφυλλο όσων από τα τεύχη που μας παραχώρησε έχει συμμετάσχει και ο ίδιος, φαίνεται η μονογραφή του).

Δεν υπάρχουν σχόλια: