Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

Τεύχος 45 - ΠεριεχόμεναΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ
Σαν ελάχιστη συμμετοχή στην οδύνη των συνεπειών του σεισμού της 7/9/99, αφιερώνουμε το μόχθο του τεύχους και το τυπώνουμε σε φόντο μαύρο. Είκοσι μέρες πριν από αυτόν, δοκιμάστηκε από τον Εγκέλαδο ο γείτονας της άλλης όχθης. Αλλά και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τραγική ειρωνία! Ο πόνος κόντρα στα συμφέροντα των επιτηδείων μας έφερε πιο κοντά, μοναδικό θετικό αντιστάθμισμα στο ισοζύγιο της συμφοράς.

Η Ανατολική Μεσόγειος θα βρει και πάλι τη δύναμη να ζήσει ειρηνικά, να υπερβεί τη μοιρολατρεία και τη μυθολογία του θανάτου.

Το πνεύμα του Καζαντζάκη, του μουσικού θεάτρου, του αρχαίου δράματος, κορμός σελίδων με πυκνότητα, δεν απέχει από τις πιο πάνω αξίες. Στις παραδίδουμε αγαπητέ αναγνώστη, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης.

Στήριξες την ΟΜΠΡΕΛΑ και με τη βελτίωσή της σ’ ευχαριστούμε. Σου ανήκει.

Ο Εκδότης

**

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αφιέρωμα: Για τον Καζαντζάκη – από αναφορές στη Σόφια
Γράφουν: Γεωργία Λαδογιάννη (Η παράδοση του αρχαίου δράματος στον «Πρωτομάστορα» του Νίκου Καζαντζάκη), Μάκης Αποστολάτος (Το λογοτεχνικό έργο του Ν. Καζαντζάκη και οι απηχήσεις του στο σημερινό κοινό), Αικ. Ταρπομάνοβα (Ο έρωτας στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»), Δημήτρης Κόκορης (Θέσεις της λογοτεχνικής κριτικής για την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη), Νικ. Γρηγοριάδης (Περιδιαβάζοντας το κείμενο της «Ασκητικής» του Ν. Καζαντζάκη), Μπογκντάνα Χρήστοβα Ίλτσεβα (Δυο υποδείγματα ζωής στα μυθιστορήματα: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ν. Καζαντζάκη και «Το σιδερένιο λυχνάρι» του Δ. Τάλεφ)

Σβετλάνα Μαξίμοβα - Παιχνίδι «Δίνω πάντα» ή διήγημα για το τίποτα

Τέσσερις νέες ποιήτριες – δείγμα γραφής (Μάγδα Τσιρογιάννη, Βίκυ Μπακάλη, Κατερίνα Τσιτσεκλή, Καλλιόπη Παπαλεωνίδα)

Βασίλης Ραϊκόφτσαλης – Ζεφύρου άρπισμα μη με λησμόνει

Ελένη Καρασαββίδου – «Παράδεισοι»

Γιώργος Καραντώνης – Και πάλι το γλωσσικό

Κωστής Αντωνιάδης - Nataly Dannenberg: Έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Σίγμα

Γιάννης Κουβαράς – Τίτσα Διαμαντοπούλου «Το προσφερόμενο σώμα της γραφής»

Πάνος Παναγιωτούνης – Οι «περιπέτειες ενός μεσημεριού» και το «Είδωλο» του Γερ. Ρηγάτου

Αφιέρωμα: Μύθος, Μουσική & Δράμα
Γράφουν: Μάκης Αποστολάτος (Γ. Κουρουπός: Σύντομο πορτραίτο – αποκλειστική συνέντευξη), Γ. Κουρουπός (Η αβάσταχτη γοητεία των μύθων), Daniele Pistone (Ο Ορφέας και το γαλλικό λυρικό θέατρο στον 20ό αι.), Μάκης Αποστολάτος (Αργύρης Κουνάδης: Σύντομο πορτραίτο – αποκλειστική συνέντευξη), Μηνάς Αλεξιάδης (Σχέσεις όπερας και τζαζ μουσικής: ισορροπίες και προβληματισμοί),Γεράσιμος Σολωμός (Το διάτοπο του Ιάννη Ξενάκη παράδειγμα «Πρόσθεσης Τεχνών»)

Μάκης Αποστολάτος – Χρόνιες παθήσεις και εξαρτήσεις λογοτεχνών

Θεατρο-κριτική

Βιβλιο-παρουσίαση

Το αλεξήλιον των αναγνωστών

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: