Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Τεύχος 77 - Περιεχόμενα



Αφιέρωμα: Γ. Ντεγιάννης (1914 – Μάης 2006 Ο ποιητής – εθνικός δικστής
Γράφουν: Γ.A. Mαγκάκης (Η νέμεση της καταδίκης των πρωτεργατών της Απριλιανής Δικτατορίας και η συμβολή του Γιάννη Ντεγιάννη), Γ. Πανούσης (Εθνικό παράδειγμα), Σέφης Αναστασάκος (Μνήμη Γ. Ντεγιάννη: Ο Άνθρωπος του Χρέους), Δημήτρης Πιστικός (Ο ποιητής Γιάννης Ντεγιάννης), Δημήτρης Α. Κράνης (Αυθεντική μαρτυρία μιας συγκλονιστικής δίκης), Επιλογές ενδεικτικές από γραφές του Γ. Ντεγιάννη - Εργογραφία

Αλέκος Ε. Φλωράκης – Ποιητική «γενιά του ’70» και δικτατορία του 1967-1974

Αφιέρωμα: Ν. Καζαντζάκης για τα πενήντα χρόνια από τη στερνή του πνοή
Γράφουν: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Η αποθέωση της προφορικότητας στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Η χρήση των επιφωνημάτων), Χριστίνα Αργυροπούλου (Η ταξιδιωτική λογοτεχνία και ο στοχασμός του Ν.Κ.), Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος (Διάσταση της Πλατωνικής Πολιτείας από την Καζαντζακική Οδύσσεια), Βασιλική Πιτούλη (Ν. Καζαντζάκη: «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»), Αγγελική Κομποχόλη (Ν. Καζαντζάκης: Η δίψα της αγιοσύνης), Δημήτρης Καραμβάλης (Ο Ν.Κ. ως επιστολογράφος – οι επιστολές στη Γαλάτεια Καζαντζάκη), Αλέξανδρος Η. Κατσούδας (Ν. Καζαντζάκης: Η αγωνία ως λύτρωση), Γιώργος Πετρόπουλος (Ο Καζαντζάκης στην ιστορία της λογοτεχνίας μας), Γεράσιμος Α. Ρηγάτος (Εμπειρικοί γιατροί και ο λωβιασμένος Χριστός στον «Καπετάν Μιχάλη» του Ν. Καζαντζάκη), Γιώργος Γιάνναρης (Ν. Καζαντζάκης: Η λογοτεχνία ως θρησκεία), Γιάννης Μότσιος (Το βιταλιστικό μυθιστόρημα της ωριμότητας του Ν.Κ. «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»), Δημήτρης Φίλιας (Σκέψεις για τη μετάφραση στα γαλλικά των έργων του Καζαντζάκη)

Νέα ελληνική πεζογραφία: Συνεντεύξεις από τον Α. Μήτσου και τον Π. Κοροβέση

Αλ. Αρδαβάνης – Μια αιρετική άποψη – προσχέδιο ενός όχι μανιώδους καπνιστού

Βιβλιο-παρουσίαση
Γράφουν: Μπάμπης Δερμιτζάκης (Πέτρος Τατσόπουλος: Η καλοσύνη των ξένων), Λαμπρίνα Α. Μαραγκού (Γιάννης Καλπούζος: Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών), Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος (Κώστα Ευαγγελάτου: Η ελεγεία των Εκβατάνων)

Με το γάντι
Γράφει ο Μάκης Αποστολάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: