Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τεύχος 90 - Περιεχόμενα



ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 90 ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ

Αφιέρωμα: Albert Camus
Γράφουν: Αγγελική Κομποχόλη (Χρονολόγιο - Εργογραφία του Α. Καμύ), Χαρά Μπακονικόλα (Η προβληματική του φόνου στο θέατρο του Albert Camus), Γεράσιμος Α. Ρηγάτος (Η “πανούκλα” του ναζισμού και των πολέμων-Σχόλια πάνω στο μυθιστόρημα του Αλμέρ Καμύ), Δημήτρης Ι. Καραμβάλης (Η μοναξιά στο έργο του Αλμπέρ Καμύ), Απόσπασμα από τον λόγο που εκφώνησε ο Αλμπέρ Καμύ με την ευκαιρία της απονομής του Βραβείου Νόμπελ για τη λογοτεχνία στις 10 Δεκεμβρίου 1957 (μετάφραση από τα Γαλλικά: Δημήτρης Ι. Καραμβάλης), Νίκος Τσούλιας (Ουμανιστικά γράμματα του Αλμπέρ Καμύ), Ήλια Λούτα (Ο ξένος), Λουκάς Θεοχαρόπουλος (Ο Καμύ και το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού), Κρις Λιβανίου (Camus: H σύγκριση, το παράλογο και ο χρόνος), π. Μιχαήλ Ρούσσος (Οι απηχήσεις του Albert Camus σήμερα), Ιφιγένεια Μποτουροπούλου (Ο Albert Camus και η Ελλάδα), Ιωάννα Κωνσταντουλάκη-Χάντζου (Le premier homme (o πρώτος άνθρωπος) του Albert Camus-Η αντίστροφη μέτρηση)

Αφιέρωμα: Ζακ Λακάν
Γράφουν: Δέσποινα Ανδροπούλου (Χρονολόγιο Ζακ Λακάν, Σκιαγραφώντας τη λακανική διδασκαλία), Μανώλης Κωνσταντόπουλος (Η δομιστική προσέγγιση στη λακανική κλινική), Ευάγγελος Καφετζόπουλος (Ο στρουκτουραλισμός του Jacques Lacan), Χριστίνα Λιναρδάκη (Απλουστεύοντας τον Λακάν), Σάββας Μιχαήλ (Ο Ριχάρδος Β΄, ο Εβραίος και η Κούνεβα ή Τι θέλατε πάντα να μάθετε για τον Ζίζεκ και δεν τολμάτε ποτέ να ρωτήσετε τον Λακάν), Η Αμαλία Ατσαλάκη συζητά με τον Θανάση Τζαβάρα (Για την εγγραφή της διδασκαλίας του Lacan στην ιστορία της ευρωπαϊκής ψυχανάλυσης και την εισαγωγή της στην Ελλάδα)

Κρις Λιβανίου – Ζοζέ Σαραμάγκου-Νίκος Καζαντζάκης: Ευαγγέλια, πειρασμοί, κοινά στοιχεία

Βιβλιο-Παρουσίαση
Γράφουν: Δ. Ι. Καραμβάλης (Γιάννης Πανούσης: Ένοχοι και ενοχές), Μαρία Βουτσινού-Κικίλια (Στέλλα Πριόβολου: Rosa fresca aulentissima. Το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του νομπελίστα Dario Fo), Γεράσιμος Α. Ρηγάτος (Αντώνης Δελώνης 30 χρόνια στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά & Ελισάβετ Γράψα (κείμενα) και Κατερίνα Μαρούδα (εικόνες): Ο ταξιδευτής. Μικρό θαλασσινό ανθολόγιο)

Ποιητικό ανθολόγιο – Σερενές: Ελλάδα 2010, Αναστασία Βασιλείου: Κύκνος και Mozart

Δεν υπάρχουν σχόλια: